Japońska restauracja z taśmociągiem zamiast kelnerów

Kelnerzy mogą być kolejnym zawodem, który już wkrótce zniknie z rynku, stając się całkowicie zbędny. W jednej z japońskich restauracji już teraz przestali być potrzebni, gdyż posiłki dostarcza tam zautomatyzowany taśmociąg.

Mogłoby się wydawać, że kelner jest niezbędnym elementem każdej restauracji, dostarczając konsumentom zamówione posiłki, za co oczekuje napiwku. Jedna z japońskich restauracji udowadnia jednak, że kelner to przeżytek i obsługa gości może się równie dobrze odbywać bez ich udziału.

Restauracja została wyposażona w zautomatyzowany system dystrybucji posiłków, oparty na taśmociągu, znajdującym się w pobliżu każdego stolika. Przy pomocy ekranu dotykowego wyświetlającego menu, konsument składa zamówienie, które jest następnie realizowane w kuchni i puszczane w obieg w odpowiednim pojemniku z numerem zamówienia.
Klient przy własnym stoliku po prostu odbiera posiłek, a po jego skończeniu, brudne naczynia wrzuca do specjalnego otworu, który prowadzi do kolejnego taśmociągu dostarczającego je następnie do kuchni. Jak widać na poniższym wideo, całość odbywa się niezwykle sprawnie i nie ma nawet problemów z uiszczeniem rachunku.

Czy technologia przyjmie się także na inne restauracje? Trudno to na razie ocenić, ale faktem jest, że pozwala zaoszczędzić niemałe pieniądze na pensjach kelnerów, więc wielu właścicieli z pewnością chciałoby u siebie coś takiego widzieć. Konsumenci także nie mieliby powodów do narzekania, mając przynajmniej pewność, że nikt nie będzie się od nich nachalnie domagał napiwku i nie napluje do zupy.

Źródło: Yahoo.com

You may also like...