Roboty receptą na rosnące koszty pracy; zastąpią pracowników w restauracjach fast food
Trzy amerykańskie firmy otworzyły w Kalifornii CaliExpress by Flippy, pierwszą w pełni autonomiczną restaurację fast food, w której pracują roboty. To recepta na coraz bardziej rosnące koszty pracy.
Nie tylko polscy przedsiębiorcy mają problem z nadmiernym wzrostem płacy minimalnej, który nie ma uzasadnienia w sytuacji gospodarki i powoduje nadmierny rozrost kosztów działalności. Problem ten występuje również w Kalifornii, gdzie w 2024 roku minimalna stawka godzinowa dla pracowników restauracji wzrośnie do 20 dolarów i będzie o 33% wyższa niż w 2023 roku i aż o 222% większa niż w 2014 roku.
CaliExpress by Flippy pierwszą restauracją z robotami
To ogromne obciążenie dla biznesu, które powoduje znaczne obniżenie jego rentowności. Trzy amerykańskie firmy Miso Robotics, PopID oraz Cali Group, nawiązały więc współpracę w celu rozwiązania tego problemu. Wspólnie uznały, że najprościej będzie pozbyć się pracowników. Partnerstwo pozwoliło stworzyć pierwszą na świecie w pełni autonomiczną restaurację, serwującą burgery z frytkami, w której pracują roboty zasilane sztuczną inteligencją. Maszyny przygotowują oraz serwują klientom zamówione posiłki.
Zastąpienie żywych pracowników robotami, nie tylko pozwoli ograniczyć koszty działalności. Zapewni również dodatkowe korzyści w postaci szybszej produkcji dań oraz wyższego poziomu higieny. Ponadto pozwoli wyeliminować potrzebę szkolenia kucharzy, co nie tylko zajmuje czas, ale też wymaga od pracodawcy ponoszenia dodatkowych kosztów.
W nowym projekcie, kluczową rolę odgrywa firma Miso Robotics. Ma ona już na swoim koncie Flippy, pierwszego na świecie robota sterowanego AI, zajmującego się smażeniem frytek. PopID odpowiedzialna jest natomiast za wdrożenie rozwiązań upraszczających składanie zamówień oraz dokonywanie płatności za posiłki. Cali Group zajmuje się natomiast dostosowaniem lokalu do nowej technologii.
CaliExpress by Flippy jest więc pierwszą na świecie, w pełni autonomiczną restauracją. W ten sposób będzie można znacznie ograniczyć liczebność załogi, a tym samym koszty działalności. Pojawiły się w niej najbardziej zaawansowane systemy w technologii żywności. Zarówno stanowiska do grillowania, jak i smażenia są w pełni zautomatyzowane, zasilane przez autorską, najnowocześniejszą sztuczną inteligencję i robotykę. Klienci po zalogowaniu się na konta PopID, w kioskach do składania zamówień będą mogli obserwować, jak ich jedzenie jest przygotowywane. Otrzymają także spersonalizowane rekomendacje dotyczące zamówień oraz będą mogli dokonać łatwych i szybkich płatności.
Pierwsza restauracja CaliExpress by Flippy została otwarta w tym miesiącu w kalifornijskiej Pasadenie, ale w planach są już kolejne lokale.
Technogadżet w liczbach