Czekolada może być zdrowsza i smaczniejsza

Amatorzy czekolady nie przejmują się twierdzeniami, że w nadmiarze może być szkodliwa. Wkrótce nie będzie to problem, gdyż wspólnym wysiłkiem naukowców z Belgii oraz Ghany opracowano nową technikę jej produkcji, dzięki któremu stanie się zdrowsza i smaczniejsza.

Lubicie czekoladę? To mam dla Was świetną wiadomość, już wkrótce spożywanie tego smakołyku będzie korzystne dla naszego organizmu. Wszystko dzięki naukowcom z Ghent University in Belgium oraz University of Ghana, którzy opracowali nowy sposób produkcji czekolady, znacznie różniący się od obecnie stosowanego.

Aktualnie ziarna kakaowca są usuwane ze swych łupin tuż po ich oddzieleniu od drzewa. Następnie przez kilka dni przechodzą proces fermentacji, a potem w serii chemicznych procesów wytrąca się cukier i zarodki roślin, zaś po wysuszeniu, poddaje je prażeniu. Proces ten trwa 10-20 minut i przeprowadzany jest w temperaturze 120-130 stopni Celsjusza, co wydobywa smak, jednak pozbawia je przy tym polifenoli, czyli antyutleniaczy.

Naukowcy opracowali jednak inny, lepszy sposób. Technika wymaga gotowania ziaren w łupinkach w niskiej temperaturze przez okres co najmniej pięciu dni, a dopiero są one prażone. Dzięki temu uzyskuje się bardziej intensywny smak, a także więcej polifenoli. Są one szczególnie istotne dla naszego zdrowia, gdyż redukują ryzyko chorób serca, chronią przed nowotworami oraz problemami neurologicznymi.

Skuteczność nowej metody produkcji czekolady została potwierdzona testami. Naukowcy przygotowali 300 pojemników podzielonych na cztery grupy. W jednej z nich znajdowały się ziarna poddane fermentacji, natomiast pozostałe zostawiono na 3, 7 i 10 dni przed dalszą obróbką. Okazało się, że w grupie zostawionej na siedem dni, po uprażeniu było najwięcej antyutleniaczy.

Gdy nowa technologia produkcji wejdzie do powszechnego użytku, będziemy mieli czekoladę nie tylko smaczniejszą, lecz także zapewniającą korzystny wpływ na nasze zdrowie. Dokładny opis przeprowadzonych badań znajdziecie tutaj.

Źródło: Ajol.info

You may also like...