Farmy pod dachem przyszlością produkcji rolnej
Hodowanie warzyw w dużych gospodarstwach rolnych przestało już być modne. Teraz robi się to pod dachem, w specjalnych farmach podobnych do tych gdzie hoduje się pieczarki. Już wkrótce takie farmy pod dachem będzie mieć amerykańskie New Jersey.
Farmy pod dachem powoli stają się coraz powszechniejszym sposobem produkcji warzyw. Po pierwsze dlatego, że można je stworzyć praktycznie w centrum dużej metropolii, co jest bardzo wygodnym rozwiązaniem, gdyż zmniejszają się koszty dostaw gotowych produktów.
Kolejna zaleta to znacznie mniejsza powierzchnia potrzebna do hodowli, gdyż warzywa rosną na specjalnych, doświetlanych półkach ustawiane w pionie. W ten sposób na 1 m kw., powierzchni można wyhodować kilka lub kilkanaście razy więcej produktu niż w normalny sposób. Trzecią zaletą jest to, że dzięki kontrolowanym w pełni sterylnemu środowisku, wegetacja odbywa się tam przez cały czas, zaś zbiorów dokonuje się kilka razy do roku. Dodatkowo zużywane jest mniej wody oraz energii elektrycznej, zaś produkowana w ten sposób żywność jest wyjątkowo zdrowa, gdyż nie stosuje się w niej żadnych pestycydów. Innymi słowy jest to metoda znacznie wydajniejsza i lepsza od tradycyjnego pola.
Już wkrótce jedna z takich farm pojawi się w Newark w New Jersey. Farma zostanie zainstalowana w budynku należącym niegdyś do fabryki stali i dzięki 30 mln dolarów pochodzącym z naukowych grantów oraz od prywatnych inwestorów, zostanie przebudowana i dostosowana do hodowli roślin.
Będą w niej produkowane warzywa oraz zioła, a szacuje się, że każdego roku nowa farma będzie dostarczać niemal tysiąc ton zieleniny, która będzie sprzedawana w lokalnych sklepach.
Źródło: Nbcnewyork.com
Technogadżet w liczbach