Pasywne WiFi zużywa 10 000 razy mniej energii od obecnego standardu

Naukowcom z Uniwersytetu Waszyngtona udało się uzyskać gigantyczny przełom w zakresie łączności bezprzewodowej. Opracowali bowiem zupełnie nowy standard WiFi, który zużywa 10 000 razy mniej energii od obecnie stosowanych nadajników.

Użytkownicy smartfonów bardzo chętnie korzystają z połączenia WiFi, szczególnie jeśli jest darmowe, gdyż dzięki temu oszczędzają swe pakiety danych, nie mówiąc już znacznie szybszym ich transferze w porównaniu do technologii mobilnego internetu. Problem w tym, że włączony w smartfonie modem WiFi, zużywa na komunikację bezprzewodową sporo energii, znacznie skracając czas pracy przenośnego urządzenia.



Naukowcy z Uniwersytetu Waszyngtona opracowali jednak technologię, która eliminuje największą wadę sieci WiFi, czyli zużycie prądu. Opracowali bowiem pasywny standard WiFi, który jak wynika z przeprowadzonych testów, zużywa aż 10 000 razy mniej energii od obecnie stosowanego rozwiązania.

Co więcej, zużycie energii jest również aż o 1000 razy niższe od standardu Bluetooth LE, a przy tym w żaden sposób nie wpływa to na funkcjonalność sprzętu i oferuje on przesył danych z prędkością do 11 Mbit/s, czyli około 11 razy szybciej niż w przypadku technologii Bluetooth. Natomiast maksymalny zasięg łączności, wynosi około 30 metrów, a wszystko opiera się tylko na jednym urządzeniu podłączanym do gniazdka elektrycznego.

Zastosowanie nowej technologii może przynieść wiele korzyści, szczególnie w przypadku produktów należących do rodziny Internetu Rzeczy, gdzie komunikacja bezprzewodowa jest kluczowym elementem ich funkcjonowania. Systemy inteligentnego domu również skorzystają na zastosowaniu nowego rozwiązania, podobnie jak smartfony i tablety, w przypadku których podłączenie do sieci WiFi nie będzie praktycznie w żaden sposób wpływało na zużycie energii.

Nowa technologia zostanie zaprezentowana podczas 13-tego sympozjum USENIX, które odbędzie się już w marcu. Nie wiadomo jednak kiedy nowe rozwiązanie zostanie wprowadzone na rynek.

Źródło: Washington.edu



You may also like...