Pizza Hut stawia na ekologię i zastępuje kucharzy robotami
Popularna siec Pizza Hut, wspólnie z Toyotą opracowały zrobotyzowaną i w pełni mobilną pizzerię. Dzięki niej dostawa pizzy do klientów może odbywać się jeszcze sprawniej.
W dzisiejszych czasach trudno sobie wyobrazić życie bez jedzenia na telefon. Zabiegani pracą nie zawsze mamy czas na samodzielnie przyrządzanie posiłków, więc gotowe jedzenie dostarczane wprost do domu jest prawdziwym zbawieniem.
Popularność takiej formy żywienia rośnie z roku na rok, szczególnie dzięki aplikacjom pozwalającym zamawiać posiłki z wielu różnych lokali. Rodzi to jednak pewien problem, gdyż więcej dostawców na ulicach, oznacza większej szkodliwych związków emitowanych do atmosfery. W dodatku mogą pojawiać się opóźnienia w dostawie, co z kolei rodzi ryzyko, że klient pójdzie do konkurencji.
Pizza Hut postanowiła więc rozwiązać dwa problemy za jednym zamachem. Wspólnie z japońskim koncernem Toyota opracowała mobilną i zrobotyzowaną pizzerię, która w dodatku jest w pełni ekologiczna. Japońscy inżynierowie opracowali koncepcyjną półciężarówkę o nazwie Tundra PIE Pro, która napędzana jest wodorem. Pojazd jest więc całkowicie przyjazny środowisku i nie emituje do atmosfery żadnych szkodliwych związków.
To jeszcze nie wszystkie niespodzianki, które kryje ten projekt. Na pace zainstalowano bowiem zrobotywaną kuchnię, w której pracują roboty, przygotowujące pizzę gdy pojazd jest w ruchu. Obliczono, że zajmuje to około 7 minut, więc teoretycznie gdy mobilna kuchnia dotrze do klienta, pizza będzie już gotowa. Innymi słowy, konsument najświeższy posiłek jak to tylko możliwe.
Tundra PIE Pro jest jednak na razie tylko konceptem. Zastosowanie takich mobilnych kuchni na masową skalę byłoby pewnie zbyt drogie, by było to opłacalne. Sam pomysł jest jednak bardzo ciekawy.
Źródło: Pizzahut.com
Technogadżet w liczbach