Naukowcy opracowali podróbki jajek

Mamy już ser produkowany z oleju, który nawet nie leżał nawet obok mleka, a także parówki, w których próżno szukać mięsa. Pora więc na produkty jajeczne, które wcale nie zawierają jajek.

Prawdziwe jajka to niezłe źródło białka, ale też i spora dawka cholesterolu. Krótko mówiąc, spożywane w nadmiarze, mogą szkodzić, ale za to są bardzo smaczne. Naukowcy próbują więc zastąpić je czymś innym. Josh Terrick, założyciel firmy Hampton Creek Foods z San Francisco, stworzył właśnie substytut jajka, które ponoć smakuje tak jak prawdziwe.



Wraz z grupą 19 naukowców, przez ostatnich kilka miesięcy, szukał zastępstwa dla jajek, badając 287 różnych gatunków roślin i tworząc 344 prototypy. Udało im się znaleźć zastępstwo dla jajek i jeszcze w tym miesiącu wprowadzi na rynek produkt o nazwie Beyond Eggs, którego będzie można używać do wypieków, produkcji majonezu, przypraw do sałatek itp.

Terrickowi nie chodzi oczywiście o względy zdrowotne, lecz jak można się domyśleć, wyłącznie o pieniądze. Podróbki jajek są niemal o 20 procent tańsze, niż prawdziwe.

Oczywiście człowiek jest tutaj na ostatnim miejscu. Zresztą amerykański konsument jest już od lat przyzwyczajony do spożywania produktów żywnościowych o smaku kartonu i już od dawna nie jadł prawdziwego sera, więc nie zorientuje się nawet, że producenci żywności pozbawili go również prawdziwych jajek.

Źródło: Businessweek.com

You may also like...