Egipscy studenci opracowali nieinwazyjny glukometr GlucoClip

Tegorocznym zwycięzcą konkursu Johns Hopkins Healthcare Design Competition jest nieinwazyjny glukometr GlucoClip. To dzieło grupy egipskich studentów z Uniwersytetu w Kairze.

Diabetycy są zmuszeni przez chorobę do nieustannego kontrolowania poziomu glukozy we krwi. Nie jest to może zadanie trudne, ale dość uciążliwe, gdyż wymaga regularnego kłucia się igłą. Chory musi bowiem nakłuć palec igłą, a następnie umieścić krew na niewielkim pasku, który trafia do specjalnego urządzenia. Po kilku chwilach glukometr wyświetla wynik na swym ekranie.

Gdy trzeba się w ten sposób kłuć codziennie, a czasem nawet kilka razy dziennie, nie należy do przyjemności. Inżynierowie z całego świata próbują więc opracować nieinwazyjny glukometr, który pozwoli dokonywać pomiarów bez nakłuwania palca. Kolejnym osiągnięciem na tym polu jest urządzenie o nazwie GlucoClip, zaprojektowane przez zespół egipskich studentów z Uniwersytetu w Kairze. Niedawno wygrało główną nagrodę w prestiżowym konkursie 2022 Johns Hopkins Healthcare Design Competition.

nieinwazyjny glukometr

Urządzenie z wyglądu bardzo przypomina sprzęt mierzący saturację krwi, a jego zasada działania jest bardzo podobna. Wykorzystuje spektroskopię w bliskiej podczerwieni (NIRS) do pomiaru poziomu glukozy we krwi. Użytkownik po prostu wkłada palec do klipsa i naciska przycisk, a wynik po chwili pojawia się na wbudowanym wyświetlaczu. Produkt posiada również moduł Bluetooth, umożliwiający sparowanie go ze smartfonem. Pozwala to korzystać z dedykowanej aplikacji i odczytywać wyniki na ekranie telefonu.

nieinwazyjny glukometr

Z raportu wynika, że urządzenie podczas badań na małą skalę wykazało stosunkowo wysoką dokładność. Brakuje jednak na ten temat konkretów, więc nie wiemy jak dokładne były to pomiary. Niestety na ten moment nie wiemy też kiedy GlucoClip pojawi się w sprzedaży.

nieinwazyjny glukometr

Ponad 500 mln dorosłych na całym świecie, którzy zmagają się z cukrzycą, z pewnością chętnie kupiłoby taki gadżet.

Źródło

You may also like...