Lody zmieniające kolor niczym kameleon

Lato mamy w pełni, za oknem w termometrze kończy się skala, więc szukamy sposobów na ochłodę. Najlepszym jest spożywanie lodów, ale nie takich zwykłych, lecz lodów-kameleonów, które zmieniają temperaturę pod wpływem topnienia.

Ich twórcą jest Manuel Linares. Manuel był wcześniej fizykiem, lecz teraz zajął się gotowaniem i stworzył zupełnie nowy gatunek lodów, za którym prawdopodobnie będą szaleć dzieci, gdyż są to lody zmieniające kolor w trakcie topnienia. Zaczyna się od błękitu, który widać na poniższym zdjęciu, a potem w miarę ogrzewania się, przechodzi do purpury.

37-letni wynalazca zapewnia, że takie kolorowe lody, które nazwał Xamaleon, są całkowicie bezpieczne dla naszego organizmu i spożywanie ich nie niesie ze sobą żadnego ryzyka, a więc na pewno sami nie będziemy wyglądać tak jak one. Fizyk twierdzi, że używał tylko naturalnych składników, takich jak kakao, truskawki, banany, pistacje, wanilia oraz karmel. Oczywiście nie zdradza proporcji oraz sposobu ich połączenia, ponieważ wciąż czeka na opatentowanie pomysłu.

Jeśli ktoś chciałby spróbować tych niezwykłych lodów, musi odwiedzić miasteczko Calella de Mar zlokalizowane w pobliżu Barcelony. Gdy twórca już zdobędzie patent, będzie je można kupić w całej Hiszpanii, a być może także w pozostałych krajach europejskich.

Źródło: Odditycentral.com

You may also like...